Sprzęgło do ALH

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • scooby
    Drive
    • 2004
    • 62

Sprzęgło do ALH

Zamieszczone przez Filemonik
    Mam zegary zrobione red on blue i powiem wam że bardzo mi sie podoba to podswietlenie.Jezdze z tym podswietleniem 3 lata i niezmieniłbym na inny kolor.AAAA i climatronic też jest na niebiesko.
    No właśnie zapodaj fotke.
    scooby@rider@110 kopyt asv
    helixy przede mną, jbl za mną, banan w lusterku :]
  • pantol
    Elegance
    • 2004
    • 754

Sprzęgło do ALH

Cześć
    Mam pytanie. Może ktoś wie, czy można w silniku ALH wymienić sprzęgło na takie od któregoś z silników 110 KM? A jeśli tak, czy potrzebna jest jakaś przeróbka, czy będzie pasować "od kopa"?

Pozdrawiam

P.S. Jest tu ktoś z Kuj-Pom??
    Jarek "Vinci"

Komentarz

• Purchawa
      Admin
      S_OCP Member
      • 2004
      • 8007

Re: Sprzęgło do ALH

Zamieszczone przez pantol
      Mam pytanie. Może ktoś wie, czy można w silniku ALH wymienić sprzęgło na takie od któregoś z silników 110 KM? A jeśli tak, czy potrzebna jest jakaś przeróbka, czy będzie pasować "od kopa"?
      Niestety ale nie bedzie pasowac.
      Na temat sprzegiel napisalem troche w tym watku: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=1227
      "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
      Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• pantol
        Elegance
        • 2004
        • 754

Zamieszczone przez Purchawa
        Niestety ale nie bedzie pasowac.
        Na temat sprzegiel napisalem troche w tym watku: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=1227
        No to nie jest zajefajnie w żadnym razie. Nie dość że mam najgorsze sprzęgło to już w serii zaczyna mi się ślizgać (a co będzie po wirusiku?) :evil: . Czy przerabiał ktoś może ślizgawkę sprzęgła i wymianę na gwarancji??
        Jarek "Vinci"

Komentarz

• Purchawa
          Admin
          S_OCP Member
          • 2004
          • 8007

Zamieszczone przez pantol
          No to nie jest zajefajnie w żadnym razie. Nie dość że mam najgorsze sprzęgło to już w serii zaczyna mi się ślizgać (a co będzie po wirusiku?) :evil: . Czy przerabiał ktoś może ślizgawkę sprzęgła i wymianę na gwarancji??
          Pare osob przerabialo wymiane na gwarancji. Zwykle przechodzi to bez problemu.
          Podobno wstawiaja wtedy jakies mocniejsze, ale to tylko "podobno".

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• adam_was
            Drive
            • 2005
            • 63

Ja przy swoim seryjnym AGR wymieniałem sprzęgło przy 170kkm, ale tylko dlatego, że koło dwumasowe zrezygnowało z dalszej współpracy. Miałem 220 mm made by LUK.
            Niestety ponieważ poza ASO identyczne kolo dwumasowe było nie do kupienia, a kompletowanie zestawu 228mm z kawałków, które były akurat w róznych miejscach dostępne wydało mi sie ryzykowne.
            Wymieniłem całośc na zestaw SACHSa, który opracował własny patent na sprzęgło w TDI. Zestaw jest polecany do prawie wszystkich TDI, w ofercie SACHSa pojawiły sie ostatnio dedykowane do niego tarcze.
            Na całości przejachałem już ponad 30 kkm i ciagle działa, chociaz trochę inaczej niz stare sprzęgło. Zdecydowanie trudniej zmienić z 1 na 2 bez lekkiego szarpnięcia (trzeba sie naprawdę przyłożyć żeby sie udało), ale poza tym jest OK.

Komentarz

• Purchawa
              Admin
              S_OCP Member
              • 2004
              • 8007

Wymieniłem całośc na zestaw SACHSa, który opracował własny patent na sprzęgło w TDI. Zestaw jest polecany do prawie wszystkich TDI, w ofercie SACHSa pojawiły sie ostatnio dedykowane do niego tarcze.
              Tylko czy to jest zwykly seryjny zamiennik ? Czy jakis wzmocniony ?

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• pantol
                Elegance
                • 2004
                • 754

Zamieszczone przez adam_was
                Ja przy swoim seryjnym AGR wymieniałem sprzęgło przy 170kkm, ale tylko dlatego, że koło dwumasowe zrezygnowało z dalszej współpracy. Miałem 220 mm made by LUK.
                Niestety ponieważ poza ASO identyczne kolo dwumasowe było nie do kupienia, a kompletowanie zestawu 228mm z kawałków, które były akurat w róznych miejscach dostępne wydało mi sie ryzykowne.
                Na całości przejachałem już ponad 30 kkm i ciagle działa, chociaz trochę inaczej niz stare sprzęgło. Zdecydowanie trudniej zmienić z 1 na 2 bez lekkiego szarpnięcia (trzeba sie naprawdę przyłożyć żeby sie udało), ale poza tym jest OK.
                Tak, tylko AGR w serii ma niezłe sprzęgło, a ALH ma jakiegoś "szita" :evil: Nie wiesz może, czy jest gdzieś tabelka z której możnaby dobrać sobie jakiś lepszy zamiennik do konkretnego silnika?
                Jarek "Vinci"

Komentarz

• Purchawa
                  Admin
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 8007

Nie wiesz może, czy jest gdzieś tabelka z której możnaby dobrać sobie jakiś lepszy zamiennik do konkretnego silnika?
                  Przejrzyj watek na forum LeonClub:

Chlopaki dosc wnikliwie analizowali temat sprzegla w ALH.

Przykladowe rozwiazanie:
                  Zamieszczone przez leoTDI
                  Jeśli myślisz o poważniejszym rozwiązaniu problemu, to masz takie możliwości :

1) Corrado G60 1-masówka + docisk G60 + tarcza G60
                  2) Corrado G60 1-masówka + wzmocniony docisk G60 + tarcza G60
                  3) Corrado G60 1-masówka + docisk VR6 + tarcza VR6
                  4) Corrado G60 1-masówka + wzmocniony docisk VR6 + tarcza VR6
                  5) Corrado G60 1-masówka + sachs-racing : wzmocniony docisk (max. 450 Nm) nr 883 082 999 645 (234,-EUR) + tarcza (max.400 Nm) nr 881 861 999 793 (277,- EUR)

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• pantol
                    Elegance
                    • 2004
                    • 754

Zamieszczone przez Purchawa
                    Nie wiesz może, czy jest gdzieś tabelka z której możnaby dobrać sobie jakiś lepszy zamiennik do konkretnego silnika?
                    Przejrzyj watek na forum LeonClub:

Chlopaki dosc wnikliwie analizowali temat sprzegla w ALH.

Przykladowe rozwiazanie:
                    Zamieszczone przez leoTDI
                    Jeśli myślisz o poważniejszym rozwiązaniu problemu, to masz takie możliwości :

1) Corrado G60 1-masówka + docisk G60 + tarcza G60
                    2) Corrado G60 1-masówka + wzmocniony docisk G60 + tarcza G60
                    3) Corrado G60 1-masówka + docisk VR6 + tarcza VR6
                    4) Corrado G60 1-masówka + wzmocniony docisk VR6 + tarcza VR6
                    5) Corrado G60 1-masówka + sachs-racing : wzmocniony docisk (max. 450 Nm) nr 883 082 999 645 (234,-EUR) + tarcza (max.400 Nm) nr 881 861 999 793 (277,- EUR)
                    Czyli mamy jakieś rozwiązanie problemu 8) No to teraz zaczynam poważnie myśleć o dłubnięciu motorka. Może na urodziny ....
                    Jarek "Vinci"

Komentarz

• MiKruS
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 7976

Zamieszczone przez adam_was
                      Mozesz napisac cos wiecej?
                      A najlepiej jakis link by sie przydal. :idea:
                      TDI 205PS

Komentarz

• adam_was
                        Drive
                        • 2005
                        • 63

Jak bede u mechaniora to moge spisać numery tego całego zestawu z katalogu SACHS. W Polsce na pewno jest to sprzedawane w sieci Liderserwis, która zaopatruje sie w FOTA S.A.

Kiedyś przypadkiem też trafiłem na ten wynalazek przegladajac darmowy katalog InterCarsu (do ściagnięcia z sieci).

Fizycznie, to w pudełku jest taki śliczny stalowy dysk w którym jest 6 dziur przez które mechanior wkłada klcz i przykręca do wału srubami, które już siedza w środku, trzeba dokupić oddzielnie łozysko. Całość jest zauważalnie lżejsza od orginalnego zestawu 220mm, ale jak sie to przekłada na moment bezwładności (czy jak to siem tam nazywa) to nie wiem???

Komentarz

• kristo
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 266

. Czy przerabiał ktoś może ślizgawkę sprzęgła i wymianę na gwarancji??[/quote]

Ja tez miałem takowy problem - silnik oczywista ALH i zaczęło ślizgać przy około 25kkm ( już po wirusie 314 Nm ) autko na gwarancji więc umówiłem się z diagnostą na jazdę weryfikującą uszkodzenie podczas której oczywiście diagnosta potwierdził uślizg na 4 i 5 biegu przy bootowaniu do dechy. Ostatnią próbą już na postoju było próba ruszenia na 3 biegu z zaciągniętym hamulcem ręcznym - dałem w palnik 3,5tys obr i na 1 sek puściłem sprzęgło - oczywista silnik nie zgasł bo dodałem mu gazu przy puszczeniu sprzęgła - oczywista okładzinę od razu było czuć w środku ale byłem zakwalifikowany do wymiany i umówiony na termin za dwa tygodnie. Jakież było moje ździwienie gdy robiąc próbę już następnego dnia nie byłem w stanie spowodować uślizgu sprzęgła i do tej pory tak jest - mam wrażenie że tą ostatnia próbą może jakieś zanieczyszczenia wypaliły się na tarczy i od tego czasu ( czyli prawie już 18 kkm ) trzyma jak głuchy drzwi. Opisałe jedynie co mi sie przytrafiło - proszę nie traktować to jako lekarstwo na uślizg sprzęgła, a jeżeli już to na własną odpowiedzialność.
                          Pink Floyd fan.

Komentarz

• pantol
                            Elegance
                            • 2004
                            • 754

Zamieszczone przez kristo
                            (...) mam wrażenie że tą ostatnia próbą może jakieś zanieczyszczenia wypaliły się na tarczy i od tego czasu ( czyli prawie już 18 kkm ) trzyma jak głuchy drzwi. Opisałe jedynie co mi sie przytrafiło - proszę nie traktować to jako lekarstwo na uślizg sprzęgła, a jeżeli już to na własną odpowiedzialność.
                            Może tak sprobuję, bo moje ślizganie jest jakieś dziwne i oczywiście nie występuje przy "specach" z ASO. Ja mam czasami wrażenie że to ślizganie związane jest z pogodą (wilgotne powietrze) i występuje sporadycznie. A może to nie sprzęgło :?: Sam już nie wiem :shock:
                            Jarek "Vinci"

Komentarz

• kristo
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 266

jak juz się odważysz do daj znać jaki był rezultat....
                              Pink Floyd fan.

Komentarz

• pantol
                                Elegance
                                • 2004
                                • 754

Zamieszczone przez kristo
                                jak juz się odważysz do daj znać jaki był rezultat....
                                Gwarancja kończy mi się w lipcu. Więc jeśli sprobuję, to zapewne bedzie przed jej upływem. :diabelski_usmiech
                                Jarek "Vinci"

Komentarz

• jaro4444
                                  Rider
                                  • 2006
                                  • 508

Dobra wiadomosc dla posiadaczy ALH :szeroki_usmiech
                                  Wczoraj robiłem chipsa w Diagroniku i chłopaki powiedzieli mi, że Valeo zrobiło nowe kompletne sprzęgło do tego silnika (koło jednomasowe, tarcza ze sprężynami, docisk) Taki zamiennik mają również w ofercie Sachsa. Jest ponoć dużo mocniejsze od serii (Valeo) i lżejsze. Ma troche większą średnicę tarczy (podobno o 6 mm na średnicy) i kosztuje ok 1200 zł. Ktoś juz ponoc testuje takie i ma mieć mocnego moda więc sprawdzimy czy się nie skopci. :diabelski_usmiech
                                  Był czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+

Komentarz

• franca
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 532

czy coś już widomo jak wypadł test tego sprzęgła?

Komentarz

• Masmo
                                      L&K
                                      • 2005
                                      • 1145

Zamieszczone przez jaro4444
                                      ......Valeo zrobiło nowe kompletne sprzęgło do tego silnika (koło jednomasowe, tarcza ze sprężynami, docisk) Taki zamiennik mają również w ofercie Sachsa. Jest ponoć dużo mocniejsze od serii (Valeo) i lżejsze. Ma troche większą średnicę tarczy (podobno o 6 mm na średnicy) i kosztuje ok 1200 zł. Ktoś juz ponoc testuje takie i ma mieć mocnego moda więc sprawdzimy czy się nie skopci. :diabelski_usmiech
                                      Ktoś ma takie sprzęgło?? Jak to się sprawuje? Czy nie przenosi wibracji? Czy można delikatnie ruszyć? Kobita da radę? Do AHF-a też styknie?
                                      Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• tompol
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 410

Trudno mi porównać to sprzęgło z seryjnym, ponieważ kupiłem samochód używany ze znacznym przebiegiem, ale to nowe pracuje moim zdaniem bez zarzutu. Nie jest narowiste, nie przenosi wibracji, jest wystarczająco precyzyjne. Poprostu nie zwraca na siebie uwagi. :szeroki_usmiech Drugi raz też bym się zdecydował.

Acha, ja mam Valeo.
                                        srebrna O2 1.9 TDI BXE Ambiente, '06

Komentarz

• BioBogon
                                          Elegance
                                          • 2005
                                          • 921

tompol, masz wymieniony cały komplet Valeo sprzęgło z jednomasówką, dobrze rozumiem? Jeśli tak to jaka cena była tego kompletu?
                                          Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• tompol
                                            Rider
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 410

Dokładnie. Komplet koło+tarcza+docisk+łożysko. Około 1200 zł w hurtowni Valeo.

Komentarz

• BioBogon
                                              Elegance
                                              • 2005
                                              • 921

Zamieszczone przez tompol
                                              Dokładnie. Komplet koło+tarcza+docisk+łożysko. Około 1200 zł w hurtowni Valeo.
                                              No to bajer! Cena do przełknięcia. A czy ten komplet miał jakieś oznaczenia jaki maxymalny moment przenosi?
                                              Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• tompol
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 410

Tego nie wiem. Ja szukałem zamiennika do serii. Może coś na stronie Valeo będzie. Albo w ich hurtowni popytaj. Chociaż nie sądzę, żeby w katalogu takie dane były. W końcu to ma być zamiennik, a nie element do tuningu. :roll:

Komentarz

• bobasek
                                                  Rider
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 326

reasumując:
                                                  my, posiadacze ALH nie musimy już bać się dwymasowego koła zamachowego - po awarii należy po prostu zakupić "klasyczny jednomasowy" zamiennik Sachs lub Valeo posujący p&p

pytam bo nie dalej jak wczoraj kupowełem w Intercars w Pń kompletne sprzęgło do ALH tyle że do VW mk.4, zapłaciłem za nie 1600 pln.
                                                  zapakowane było w pudełko z napisen Sachs
                                                  i tak jak piszecie wszystko ładnie złożone do kupki, srubki do wału były już na miejscu
                                                  tylko że w skład zestawu wchodziło również koło dwumasowe!
                                                  o jakiejkolwiek opcji zamiany na coś innego pan sprzedawca nie umiał nic powiedzieć
                                                  trochę skołowany jestem
                                                  ops:
                                                  5,5l/100

Komentarz

Pracuję...